Tradiční pečení chleba v peci Sopotnice

30.07.2016 09:40

Za ukázkou tradičního pečení chleba se můžete vypravit v sobotu 30. července 2016 do obce Sopotnice. Mají tu totiž plně funkční repliku tzv. hliněnky – dřevem vytápěné gotické chlebové pece, ve které se může pěkně dozlatova péct až 40 bochníků najednou.

     

 

Jak se peče chleba v hliněnce?

Sopotnická veřejná chlebová pec je novodobou replikou obecní veřejné pece, jaká sloužívala nemajetným občanům, kteří neměli dostatek prostředků na vybudování pece vlastní. Fungovalo to jednoduše. Tehdy se hospodyňky domluvily, doma zadělaly chlebové těsto a společně pak ve veřejné peci upekly poctivé bochníky, které vydržely až týden jako čerstvé. Sopotničtí navázali na tradici zdejších pekařů Kuneše a Lžičaře.

 

Z téměř tří tisíc ručně vyráběných pálených cihel postavili v obci gotickou chlebovou pec, tak zvanou hliněnku, s cílem přiblížit dnešním lidem tuto tradici. U sopotnické pece nejen ochutnáte výborný kváskový chléb, který pekli naši předci, ale zažijete i příjemnou atmosféru venkova a jeho pospolitosti.

 

Začátek akce:

11.00 hod.

 

Více informací o chlebové peci získáte na www.obecsopotnice.cz/stavba-verejne-chlebove-pece/gs-1037/p1=1320

/album/a16/pivni-chleba-jpg/
/album/a16/verejna-pec-sopotnice-jpg1/

Poloha na mapě

Vyhledávání

Kontakt

Region Orlické hory Pondělí - pátek:
08:00 - 16:30

Certifikáty a ocenění

 

Doporučujeme

Poznejte tajuplný kout pískovových skal České Švýcarsko a vyberte si ubytování v obci Hřensko, vyražte na pěší tůru nebo v zimě na běžkách a vyberte si z nabídky ubytování v Bedřichově v Jizerských horách nebo si vyberte ubytování v Adršpachu na Broumovsku a objevte skalní města. Nezapomeňte navštívit také naše nejvyšší pohoří Krkonoše. Rezervujte si ubytování Janské lázně a okolí, ideální výchozí místo pro Vaše výlety.